Workshop Weekend

WorkshopsBoendePlatsBiljetter Program

Workshop Weekend genomfördes första gången 2021. Den blev mycket lyckad och det var ingen tvekan om att den skulle bli ett årligen återkommande event. Motivationen för mig att anordna detta event var att jag ville skapa något som gav möjlighet till möten mellan människor. Jag ville att prestigelöshet och glädje skulle genomsyra hela evenemanget och flytta fokuset från kommers och prylar till lärande, gemenskap och kunskap.

Workshop Weekend kommer alltid vara ett mindre event med begränsat antal biljetter för att bibehålla den familjära stämningen. Biljetter kommer släppas i slutet på februari. I år kommer jag tillämpa pristrappa vilket innebär att priset ökar succesivt med start på 990:- i februari/mars och sedan till slut hamna på 1500:-

Ni kommer känna igen flera av instruktörerna i år med det kommer även vara en hel del nya. Dock så kommer det vara helt nya workshops. Det bland annat kommer hitta i år är korgflätning, gropbränning av keramik och matlagning över öppen eld.

Möten mellan människor stora som små är en av grunderna för Workshop Weekend. Fota taget av Bengt Jacobsson

Workshops och Workshopshållare

Ett axplock av workshops för 2023, tidigare workshops längre ner.

På WW2023 kommer det finnas kanoter. Vi kommer ha några workhops knutet till det mer information kommer.

Gropbränning av keramik kommer det finnas workshop i. Du kommer lära dig hur du enkelt kan bränna keramik hemma. Detta är en gammal metod som vi gjorde olika kärl både till matlagning och förvaring.

Mat över öppen eld. Olika tekniker och maträtter kommer tillredas under helgen. Att laga mat över öppen eld behöver inte vara krångligt eller kräva massa utrustning. Du kommer få praktiska och användbara tips samt få provsmaka på flera olika rätter.

Fiske är en av våra mest stabila källa till föda. En av de effektivaste metoderna är att fiska med nät. På WW2023 kommer du få testa på att knyta nät samt även få instruktioner för att göra din egna nätnål och kavel.

Korgflätningshörna och workshop i konsten att fläta. Räknar med att ha två instruktörer/utövare i korgflätning på plats under helgen.

Här är exempel på tidigare workshops. Kännetecknande för workshops och workshopshållare är prestigelöshet, att de är oerhört kompetenta och de brinner för det de gör.

Källa: Secrets of the ice. 1500 år gammal pil hittad i Norge

Föreläsning: Pilens historia

Vi kommer ha en historisk tillbakablick av pilens historia. Möjlighet att se och känna på historiskt korrekta pilar och lyssna på Francis som är bågbyggare och jobbat med flera historiska projekt där han har gjort replikas till.

Lovisa Persson

Lovisa Persson har många utenätter i bagaget och många av dessa ensam. Lovisa vill inspirera samt ge mod till fler att sova ute. Under helgen kommer hon dela med sig av sina erfarenheter och ge tips på vad man ska tänka på vid uteövernattningar och vandring.

Slöjdens träd

En vandring i närområdet med kunnig slöjdare där vi kommer tillsammans identifiera olika träd och vad man traditionellt har slöjdat/använt dom till.

Trä är ett mycket bra material att tillverka saker i. Vilket trä som lämpar sig till vad är en kunskap som riskerar att falla i glömska då trä har blivit ersatt med andra material. Vi har på senare tid återupptäckt trä som material när vi till exempel vill plastbanta bland våra köksredskap. Visste du till exempel att björk är antiseptisk? Varför gör man tändstickor av asp och glasspinnar av bok?

Det kommer bli en rolig, intressant och lärorik vandring bland Kinnekulles träd.

Erki Vaikre

Erki är en sann skogsman. I Estland är han en av de som ligger bakom fler större event inom outdoor bland annat estlands bushcraftfestival. Han besitter djup kunkap och är en rolig och god instruktör. Detta kommer bli en workshop man inte vill missa

Linus Övringe

Spårning/Tracking

När man lärt si lite om spårning är det som en slöja lyfts. En helt ny värld öppnar sig för en. Det finns spår precis överallt och att kunna följa ett spår och till slut komma fram till det man spårar är väldigt tillfredställande.

På Workshop Weekend kommer då under en workshop få inblick i spårning eller tracking som det även kallas. Här kommer du se att spårning är så mycket mer än klöv och fotspår (spårstämplar). Workshopen kommer hållas av Linus Övringe som är mycket kunnig och bra instruktör inom ämnet.

Fågelvandring och djurvandringar

Alfred Olofsson kommer ta er på ett flertal guidningar under Workshop Weekend. Dagtid kör vi fågelvandringar i vår närhet. Med hjälp av våra ögon och öron lär vi oss några av fåglarnas läten samt beteende.

Kvälls/nattvandring – nu låter vi mörkret omfamna skogen och dess invånare. Vi kommer med hjälp av detektorer och våra öron lära oss mer om nattens ljud. Målet med vandringen är att du som deltagare får nya kunskaper om våra fladdermöss, fåglar samt övriga däggdjur och fåglar.

Alfred Olofsson är naturnörden som alltid ser till den biologiska mångfalden först. Alfred är bland annat ordförande i Lidköpings fågelklubb samt sysslar med ringmärkning och inventering av fåglar. Förutom fåglar brinner Alfred för att förvilda vår närhet samt öka kunskapen om naturens innevånare.

Christian Johansson en mycket uppskattad föreläsare och otroligt färgstark person

Christian Johansson

Christian Johansson från Christians Trädgård kommer vara på plats där han pratar och lagar mat från naturen. Christian är en färgstark människa som man inte kan låta bli att bli inspirerad av, Trädgården som han har skapat drar tusentals personer som vill ta del av hans skapelse. Kom till Workshop Weekend och bli inspirerad.

Ragnel ett naturväsen från Norge

Ragnel Aspnes

Workshop i sömnad/laga kläder.

Att ta hand om sina kläder och kunna laga dom är något som är värdefullt. Intresset för detta växer och nu har du under Workshop Weekend möjligheten att lära dig laga dina kläder på ett snyggt och bra sätt. Har du någon reva eller liknade på ett plagg, ta med det.

Workshopen hålls av Ragnel Aspnes har en djup kunskap och erfarenhet inom sömnad och textil.

Bushcraft Sverige

Bushcraft Sverige är en rikstäckande ideell intresseförening vars mål är att sprida och främja bushcraften i Sverige. Föreningen är på plats och har aktiviteter.

Odd Hjelen

Välkände bushcraftprofilen Odd kommer har en förevisning om eld. Eld är något fundamentalt för vår (över)levnad och konsten att göra upp eld är något som faller i glömska i det moderna bekväma samhället. Här kommer du få insikt i eldens magi och se olika sätt att göra upp eld och handfasta tips.

Utöver att vara grym på tt göra upp eld är Odd en expert på ätliga växter. Han kommer ta med oss i närområdet på en liten vandring och se vad för ätliga växter vi kan hitta och identifiera.

Tobias Karlsson

Tobias är en välkänd profil inom bushcraft i Sverige och mannen bakom Workshop Weekend. Under eventet kommer han hinna med att hålla en workshop utöver rodda i det mesta . Tobias har varit med att starta såväl Bushcraft Sverige som Bushcraftfestivalen. Han har i många år jobbat professionellt som instruktör och just naturnära liv är någon som han brinner för och lever med.

Karvsnitt-utsmyckning

Workshop i att skära klassisk blomma i ask. Vi kommer i mindre grupp få möjligheten att lära oss hur man kan utsmycka trädetaljer.

Program för lördag och söndag

Under finner du programmet för lördag och söndag. Alla aktiviteter finns inte med i programmet.

Boende

I biljettpriset ingår tältplats på en äng. Det finns även möjlighet att i skogen i närheten sätta upp tarp eller hammock.

Badplats i Vänern finns på promenadavstånd
Vatten för matlagning med mera finns på plats, tag med eget dricksvatten.
Tillgång till enklare bajamaja.

AirBnB

Om man inte vill bo på området så finns det även på Kinnekulle finns det även en hel del airbnb-boenden. Tänk på att dessa är välbokade så man kan behöva vara ute i god tid och boka.

https://www.airbnb.se/kinnekulle-sweden/stays

Plats

Workshop Weekend hålls i vackra Kinnekulle hos Craft By Karlsson 400 m från Vänern.
https://goo.gl/maps/PMcEcLthGfv653Yd8

Det finns möjlighet att åka tåg till Trolmen som ligger några kilometer från Workshop Weekend. Observera att Trolmen har lite begränsat med avgång och ankomsttider.