
Workshops – Boende – Plats – Biljetter – Program
Workshop Weekend genomfördes första gången 2021. Den blev mycket lyckad och det var ingen tvekan om att den skulle bli ett årligen återkommande event. Motivationen för mig att anordna detta event var att jag ville skapa något som gav möjlighet till möten mellan människor. Jag ville att prestigelöshet och glädje skulle genomsyra hela evenemanget och flytta fokuset från kommers och prylar till lärande, gemenskap och kunskap.
Workshop Weekend kommer alltid vara ett mindre event med begränsat antal biljetter för att bibehålla den familjära stämningen. Program släpps ca 2 veckor innan evenemanget.
Nu börjar allt falla på plats och det börjar dra ihop sig för en slutspurt med att fixa klart allt praktiskt på plats. Det man bland annat kan se fram emot utöver trevligt umgänge och skönt häng är:
● Göra fiskerev av hästtagel.
● Göra snöre av naturmaterial.
● Tillverka kavel och nätnål som man använder för att knyta nät.
● Knyta nät.
● Historia och kunskap om nät samt nätets delar.
● Hänga med föreningen Bushcraft Sverige som sitter på massa kunskap.
● Korgflätningshörna. Se hur en korg tar form och sitt tillsammans med instruktörer.
● Lära dig lite grunder i att fläta till exempel salix (pil mm) och hassel.
● Lär dig att kunna identifiera växter och djur genom olika nycklar. Identifiera djur, växter, fåglar och insekter i närområdet under helgen.
● Knacka flina. Slå ur skärvor som fungerar som skärande eggar
● Laga mat över öppen eld. Olika sätt att på enkelt vis laga mat över öppen eld när du är på tur.
● Vandring i natursköna Kinnekulle
● Fällor. Lär dig att göra effektiva fällor som har använts till att fånga/fälla djur.
● Föreläsningar: Överlevnad, Search and Rescue och Hur vi ska våga oss ut mer på exempelvis vandringar.
● Tatuering – Kolla på hur man tatuerade förr utan maskin. Du kan även skaffa dig ett minne för livet i form av en egen tatuering.
● Kanot – Lär dig grundläggande paddeltag samt vad du ska göra om du hamnar i vattnet.
● Workshop Weekend Market – under 1 timme kör vi klassisk basar-anda skänkes, bytes och säljes av saker som har någon friluftsanknytning.
Mer info nedan.
*Sidan uppdateras succesivt så det kommer mer 🙂

Workshops, föreläsningar och Workshopshållare
Nu börjare alla börjar det mesta ta form. Nedan hittar du workshops och föreläsningar. Längre ner hittar du en kort presentation av föreläsare och workshopshållare.
Workshops

Växtfibrer och fisketyg
Workshop i att använda växtfibrer till att göra lina, tråd med mera. Vilka fibrer är bra, hur skördar man dom, hur de behöver förberedas för att fungera så bra som möjligt.
Vi kommer även studera fiskenät gällande dess konstruktion. Olika storlekar på maskor, vilka olika typer av flöten man har haft genom åren, olika typer av nätvikter, titta på teln och veta vad det är för något 🙂

Eldmat
Mat över öppen eld. Olika tekniker och maträtter kommer tillredas under helgen. Att laga mat över öppen eld behöver inte vara krångligt eller kräva massa utrustning. Du kommer få praktiska och användbara tips samt få provsmaka på flera olika rätter. Workshopshållare: Daniel Berthelsen

Basic survival flintnapping
Att kunna dela på växt och djurfibrer är en grundläggande färdighet. Här kommer du lära dig att göra en egen skärande egg av flinta. Workshopshållare: Morten Kutschera

Knyta nät
Fiske är en av våra mest stabila källa till föda. En av de effektivaste metoderna är att fiska med nät. På WW2023 kommer du få testa på att knyta nät samt även få instruktioner för att göra din egna nätnål och kavel.

Paddla kanadensare
I denna workshop kommer du lära dig olika grundläggande paddeltekniker. Vara aktiv som frontpaddlare. Solopaddling. Räddning och självräddning. Förstå, identifiera och hantera risker. Ges på engelska och svenska med stark dansk brytning.

Fällor
Workshop i fällor. Vi kommer kolla närmare på olika typer och även lära oss tillverka några. Användandet av fällor är starkt reglerat och vi kommer här endast titta på funktion och tillverkning. Fällor kräver en viss hantverksskicklighet då en dåligt tillverkad fälla funkar inte eller kan vara väldigt svår att sätta upp. Här kommer du lära dig av Thijmen som både djup och brederfarenhet av jakt och fällor.

De små i naturen
Alfred kommer lära oss att identifiera växter och djur. Vi kommer gå i närområdet och se hur många arter vi kan hitta under helgen.

Korgflätnings hörna
Korgflätningshörna och workshop i konsten att fläta från bland annat lokalt material så som hassel . Räknar med att ha två instruktörer/utövare i korgflätning på plats under helgen.

Bushcraft-hörna
Bushcraft Sverige är en rikstäckande ideell intresseförening vars mål är att sprida och främja bushcraften i Sverige. Föreningen har ett hörna med aktiviteter.

Tattoo-corner
I tatueringshörnan kan du kolla på när personer blir utsmyckade av Damy. Tekniken som Damy använder kallas pooking och det innebär att Damy använder en fixerad spets och själv sticker den genom huden. Med andra ord används det ingen maskin eller el. Damy använder sterila tatueringsnålar samt godkänd färg i sina tatueringar.
Med den här tekniken gör man lite olika motiv än vad man gör med maskin. Fördelen med att göra en handgjord tatuering är att traumat på huden blir mycket mindre eftersom antalet nålstick är så mycket färre än med en maskin. Detta gör att du får en tatuering som läker fortare.
Bokning och frågor angående tatuering görs enklast på engelska via Damys instagram: https://www.instagram.com/staalbad/
Vandring i vackra Kinnekulle – ca 15 km

Urban tar er med på en vandring med start och slut på Workshop Weekend/Hjelmsäter
Vi börjar med att Hökstaden-Bergsbo norrut och fortsätter genom gröne skogs naturreservat varefter vi viker av österut mot Vänerblick och vandrar därifrån med lite stigning upp till Stora salens naturreservat och dess fornåkrar vid foten på höge kullen med sikte på Vindarnas tempelIKinnekullegården för härlig utsikt. Strax därefter når vi fram till utsiktstornet 301 möh (vilket kan besökas i mån det är öppet).
Vi tar oss därifrån nedåt närmaste vägen till ”lilla grand canyon” vilket vi rundar söder om, med sikte op lilla predrikstolen och grottan/källan i Mörkeklev vilken vi besöker på väg ned till vida kända Munkängarnas naturreservat.
Väl därifrån följer vi Kinnekulleleden söder ut och viker efter ca 20 minuter av väster ut mot Råbäcks hamn och följer därifrån leden återigen söderut mot Trolmens hamn och vidare till Trolmen. Från vilken vi åter igen tar oss till Hjelmsäter på lämpligt sätt.
Vandringen får pga tempot och höjdskillnaderna anses som krävande, även om vi tar korta stopp för att dricka längs vägen. Räkna med att vandringen tar bortemot 5 h utan att stressa, hinna med ett dopp, fika längs vägen och njuta av miljön och sällskapet.
Om man har diabetes, epilepsi, allvarlig allergi, hjärtfel eller liknande. Så meddela detta till Urban om man inte vill berätta uppmuntrar vi starkt att man bär halsband och/eller skriver en lapp och förvara tillsammans med mediciner i höger ben- eller byxficka.
Workshop Weekend Market

Vi kommer under 1 timme ha bytes, skänkes och försäljning. Kör klassisk basar och man plockar fram det man vill göra sig av med. Gå runt och fynda. Det är trevligt om det som finns har någon friluftsanknytning.
Föreläsningar
Är det farligt eller är jag bara rädd?

Lovisa kommer ha en föreläsning som heter ”Är det farligt eller är jag bara rädd?”. Att lära sig att tolka sina känslor och kunna göra en bedömning av olika situationer som vi hamnar i. I och med detta kan vi bedriva ett säkert friluftsliv samt våga att göra sånt vi trodde vi inte vågade eller kunde.
Search and Rescue – from lost persons perspective

How to make life easier for the rescue service. Most calls to the mountain rescue service regards a lost person. Any accident in the wild will be doubled or more, if the person is not only injured – but also lost. With a few tricks in signaling you will help the rescue operation with valuable time.
At this workshop you will: Learn to use cheap and primitive tools Use of professionel equipment Understanding safety as group responsibility
OBS Endast på fredag kväll kl 22:00-23:00
Workshopshållare och föreläsare

Thijmen Apswoude
Thijmen besitter en otrilig bredd och djup kunskap när det kommer till forntida teknik/Primiteive skills. Det är väldigt roligt att han har kunnat hitta ett hål i sitt fullspäckade schema och komma till oss på WW2023. Genom hans företag Living by Nature kör han kurser hemma i Holland men även internationellt.

Lars Nyhuus Henriksen
Lars är ett välkänt ansikte på outdoor och bushraftscenen. För många känns han igen från Alene i Vildmarken som är den danska versionen av Alone. Vilken han vann den andra säsongen 2018. Lars är mycket erfaren instruktör inom bland annat klättring, kajak, kanot och bushcraft.

Marcus Lepola
Marcus kommer ända från Pargas, Finland och håller workshop med oss. Kommer bli riktigt skoj och intressant att ta del av vad Marcus har att lära ut. Han brinner för gammal kunskap, seder och bruk. Det sträcker sig mellan arktiska pilbågar till hembygdshistoria.

Harry Sepp
Harry behöver egentligen ingen presentation. Han är en ung nestor inom uteliv, överlevnad och krisberedskap. Det är en stor ära att ha honom på Workshop Weekend.

Daniel Berthelsen
Daniel har ett stort intresse för friluftsliv och bushcraft. Han har i många år arbetat med att sprida bushcraft bland annat inom scoutrörelsen. Han är ett stående namn på Workshop Weekend. Eftersom han är grym på laga mat kommer han i år hålla en workshop i att laga mat över öppen eld.

Lovisa Persson
Lovisa Persson har många utenätter i bagaget och många av dessa ensam. Lovisa vill inspirera samt ge mod till fler att sova ute. Under helgen kommer hon dela med sig av sina erfarenheter och ge tips på vad man ska tänka på vid uteövernattningar och vandring.

Erki Vaikre
Erki är en sann skogsman. I Estland är han en av de som ligger bakom fler större event inom outdoor bland annat estlands bushcraftfestival. Han besitter djup kunskap och är en rolig och god instruktör.

Odd Hjelen
Välkände bushcraftprofilen Odd kommer i år igen. Odd är mycket kunnig och en väldigt bra instruktör så hans workshop vill man inte missa.

Christian Johansson
Christian Johansson från Christians Trädgård kommer vara på plats där han pratar och lagar mat från naturen. Christian är en färgstark människa som man inte kan låta bli att bli inspirerad av. Hans café i anrika Falkängen i Hällekis är ett självklart besöksmål som drar tusentals människor. Kom till Workshop Weekend och bli inspirerad.

Tobias Karlsson
Tobias är en välkänd profil inom bushcraft i Sverige och mannen bakom Workshop Weekend. Under eventet kommer han hinna med att hålla en workshop utöver rodda i det mesta . Tobias har varit med att starta såväl Bushcraft Sverige som Bushcraftfestivalen. Han höll sin första överlevnadskurs i slutet på 1990-talet och har i många år jobbat professionellt som instruktör. Naturnära liv och gammal kunskap är någon som han brinner för och lever med.

Alfred Olofsson
Alfred Olofsson är naturnörden som alltid ser till den biologiska mångfalden först. Alfred är bland annat ordförande i Lidköpings fågelklubb och Bushcraft Sverige. Förutom fåglar brinner Alfred för att förvilda vår närhet samt öka kunskapen om naturens innevånare.
Program för lördag och söndag
Under finner du programmet för lördag och söndag från 2022. Alla aktiviteter finns inte med i programmet. Strukturen kommer vara den samma för 2023. På fredagskvällen är det några aktiviteter samt någon föreläsning/workshop och häng runt lägerelden.
Programmet för 2023 släpps ca 2 veckor innan eventet.

Boende

I biljettpriset ingår tältplats på en äng. Det finns även möjlighet att i skogen i närheten sätta upp tarp eller hammock.
Badplats i Vänern finns på promenadavstånd
Vatten för matlagning med mera finns på plats, tag gärna med eget dricksvatten.
Tillgång till enklare bajamaja.
AirBnB
Om man inte vill bo på området så finns det även på Kinnekulle finns det även en hel del airbnb-boenden. Tänk på att dessa är välbokade så man kan behöva vara ute i god tid och boka.
https://www.airbnb.se/kinnekulle-sweden/stays
Plats

Workshop Weekend hålls i vackra Kinnekulle hos Craft By Karlsson 400 m från Vänern.
https://goo.gl/maps/PMcEcLthGfv653Yd8
Det finns möjlighet att åka tåg till Trolmen som ligger några kilometer från Workshop Weekend. Observera att Trolmen har lite begränsat med avgång och ankomsttider.