Publicerad den Lämna en kommentar

Den moderne skärsliparen

2019 blev jag ambassadör för Tormek. ett svenskföretag som startade 1973 och är beläget i Lindesberg, som säljer våtslipmaskiner. En av de saker som gör Tormek unikt är deras stora bredd av jiggar som gör det mycket lättare att slipa sina verktyg. Är man noga med att ställa in jiggen så blir det vasst helt enkelt. Med en del träning och övning, samt en hel del misslyckanden, fungerar maskinerna utmärkt att använda när man slipar på frihand.

Under sommaren 2019 kom jag på idén att bli den moderne skärsliparen och Hällekis vid Kinnekulle blev objekt för att testa idén. Aldrig hade trott att det skulle bli å populärt som det blev. Mängder av människor kom förbi och pratade, tittade på maskinen, talade minnen om när de var små och skärsliparen kom till byn. Bredden av det folk ville få slipat var också otroligt allt från köksknivar till samurajsvärd. Nedan är ett artikell som jag har saxat från Hällekis kuriren 6 juli 2019 http://www.hallekis.com/

(Tyvärr blev det inget boende i stenålderhyddan, som nämns i texten nedan, då den blivit utdömd att vara i på grund av att några takstockar har ruttnat.)

Tobias slipar knivar i Hällekis med hjälp av solkraft

Strax söder om stationen i Hällekis har en orange tältkåta rests i ena ändan av Christians trädgård. Här håller Tobias Karlsson till i några dagar och slipar knivar, yxor och saxar med hjälp av solkraft, åt dom som vill ha sina verktyg vassa.

Tobias som driver företaget ”Craft by Karlsson” är en värmlänning från Kristinehamn som under ca 30 år hållit på med slipning och professionellt dom senaste åren. Han är till största delen självlärd men har gått utbildning på den slipmaskin han nu använder. Solcellspaneler på släpvagnens tak generar ström till slipmaskinen, han säger att han troligen är den enda i landet som kör på detta sätt.

Oftast står han inte så här och slipar utan är för det mesta på olika mässor och lär folk att använda slipmaskinen och håller även i diverse kursverksamhet. Nyligen var han på en Bushcraft festival i Estland som han samarbetar med och håller workshops m.m. Estländarna kommer även till Sverige när det hålls en liknande festival här. Tobias säger att Estländarna är fantastiska hantverkare då den gamla hantverkstraditionen fortfarande lever kvar där, mycket på grund av det forna Sovjetiska styret då man ofta tvingades tillverka sina saker själv då de inte fanns att köpa.

Tobias har nu levt som en modern nomad under ca ett år, han köpte sig en släpvagn med solcellspaneler vilken han inredde med ett mobilt kontor och all den utrustning som han kan tänkas behöva för att verka utomhus året runt. Bor gör han i en modern tältkåta som han även kan sätta in en kamin i när det behövs.
Till hösten skall han upp till Sveg för att gå ett läsår på Bäckedals folkhögskola och gå en kurs som heter ”människa natur teknik” vilken bland annat handlar om forntida kunskap och udda hantverk. Under utbildningstiden kommer han att bo i en stenåldershydda som är gjord för att klara vintern. Efter denna utbildning hoppas Tobias att han skall komma in på en utbildning i USA, men där finns bara fyra platser, men han säger att det ser rätt bra ut för tillfället för att han skall få komma in där. Han säger även att han är som en svamp när det gäller kunskaper, vill hela tiden lära sig mer för att sen kunna förmedla det vidare till andra.

Tobias tar upp en yxa som han börjar slipa på maskinen, den är mycket tystgående.
– Vad är svårast att slipa?
– Något som heter getfötter, säger Tobias, en skölp, typ ett runt stämjärn med flera vinkar, man får använda en jigg, det är svårt att ställa in rätt vinkel, men när det väl är gjort är det lätt att slipa.Tanken med hans firma, Craft by Karlsson, är att kunna erbjuda kvalitativa utbildningar och kurser inom i huvudsak det lite enklare friluftslivet med större fokus på upplevelse och interaktion än på köpta prylar.

Tobias tror att Hällekis och Kinnekulle som har så mycket friluftsverksamhet, vandringar, cykel, båtliv m.m. vore en perfekt plats för att i framtiden anordna en Bushkraft/Outdoor festival, något som ligger i tiden och som han tror skulle dra till sig mycket folk.Lämna ett svar