Publicerad den Lämna en kommentar

Första hjälpen – akut omhändertagande

I och med Corona har vi blivit smärtsamt medvetna om att vi själva kan drabbas av olyckor, sjukdomar och kriser. Dock så tror jag att just denna medvetenhet kan leda till något positivt, i direkt närtid att vi följer de instruktioner vi får av myndigheter med flera. Även att vi förhoppningsvis förbereder oss lite mer för att kommande påfrestningar ska bli lättare att hantera för oss. Jag är en förespråkare av kunskap och färdigheter i första hand. Dessa kommer vi få med oss även om vi snabbt måste lämna den plats vi befinner oss på. Det är slående hur lite saker människor som har hamnat en typ av krissituation har fått med sig. Ofta är det bara ett par plastpåsar. Så att ersätta kunskap med saker kan vara en falsk trygghet. Man kan inte heller bli bra på allt, vi har helt enkelt varken tid eller ibland fallenhet för det. Detta medför att vi behöver hjälpa varandra när det skorpar till sig. Så ska du bunkra så bunkra sociala kontakter.

Självklart så finns det saker som underlättar vårt liv och kan vara svåra att ersätta från exempelvis naturen. Jag har nedan skrivit ett förslag på ett litet sjukvårdskit som man med fördel kan komplettera med exempelvis en CAT (Avsnörande förband). Mediciner har jag inte heller tagit med utan det väljer man själv. Glöm inte att ta med exempelvis Dimor om man skulle få diarré.

Viktigast är som jag skrev tidigare är kunskap, vet du inte hur du ska använda utrustningen spelar det ingen roll. Viktigt är även att träna/använda utrustningen till vardags också.

Det här kitet är det som jag delar ut till deltagare på kursen ”Basic 3 – Akut omhändertagande i fält” där man får lära sig att ta hand om vanliga skador och förebygga dom. Även en del ovanliga med farliga skador går vi också genom som exempelvis stora blödningar.Sjukvårdskitet består av:
Allt är packat i en vattentät packpåse röd med tryck First Aid

Steri-strip – För att tejpa större/djupare/glipande sår
Compeed skavsårsplåster 2 st
Dauerbinda – elastiskbinda för allt från stöd till att stoppa katastrofblödning
Första förband

Handsprit – rengöring av händer och utrusning
Leukoplast 5 cm – tillverka plåster, förbygga skavsår, säkra skavsårsplåster med mera
Plåster paket – 10 st sårtvätt och 20 plåster

Steril kompress – 5 st. sårvård och att göra egna plåster
Nagelsax – för sårvård, klippa naglar och material
Pincett spetsig – sårvård, stickor/flisor med mera
Tick 2 – fästingplockare, underlättar att plocka fästing på sig själv och andra

Vätskeersättning

Vätskeersättning är den enskilda behandling som har räddat mest liv här i världen. Jag har vid ett flertal tillfällen upplevt att den ersättning man kan köpa som exempelvis brustabletter kan vara för ”skarp” för magen när den som får den är riktigt sliten. Mät gärna upp ängd hemma i till exempel hand flatan för att se hur mycket ½ tsk salt, ½ bakpulver och 1 msk socker är för att kunna blanda ersättningen utan mått.

1 liter vatten
½ tsk salt
½ tsk bakpulver
1 msk socker

Kommande kurs i akut omhändertagande finner du här. Som medlem i Bushcraft Sverige erhåller du en rabatt på 50%

https://www.craftbykarlsson.se/produkt/basic-3-sjukvard-i-falt/

Lämna ett svar